Dieta Kopenhaska – przykładowe przepisy

W jadłospisie widnieje wiele razy „befsztyk” jako danie spożywane na obiad. Wszelkie dania możemy sobie ulepszać tak by smakowały nam lepiej. Pamiętajmy jednak o tym, iż pod żadnym pozorem nie wolno gotować czerwonego mięsa, ponieważ podczas gotowania wytrąca się z niego białko. Wołowinę należy roztłuc na cienkie plastry nie zapominając o użyciu folii spożywczej by nie uszkodzić włókien. Aby mięso nabrało aromatu możemy skropić je odrobiną soku z cytryny, i odstawić na koło pól godziny do lodówki. Mięso smażymy na oliwie z oliwek, zgodnie z preferencjami każdego z nas około 5-10 minut. Do dania dozwolone jest spożywanie sałaty, którą wcześniej możemy także skropić odrobiną soku z cytryny oraz oliwą. Dzięki temu sałata będzie bardziej miękka i łatwiejsza do strawienia.

Pierś z kurczaka przygotowujemy podobnie jak wołowinę, doprawiamy ją do smaku tak aby mięso przeszło aromatem oraz smażymy, najlepiej beztłuszczowo, dopuszczalna jest mała ilość oliwy z oliwek. Pierś możemy także grillować. Dopuszczalny jest pomidor, lecz z bardzo małą ilością soli. Sól jak wiadomo zatrzymuje wodę w organizmie ale w małych ilościach nie jest szkodliwa. Pamiętajmy o piciu płynów podczas diety- co najmniej 2 litry dziennie.

Ryba jest bardzo dużym urozmaiceniem diety, jak wiemy jest bogata w składniki odżywcze. Podczas stosowania kuracji dozwolona jest tylko i wyłącznie ryba nie tłusta taka jak pstrąg sola czy dorsz. Pamiętajmy, iż dozwolonymi przyprawami jest w małych ilościach sól oraz pieprz, tak więc rybę odpowiednio doprawiamy, także możemy skropić ją odrobiną soku z cytryny. Smażymy bez dodatku tłuszczu, bardzo dobrym i smacznym rozwiązaniem będzie grillowanie jej.

Bardzo dobrym dodatkiem oraz urozmaiceniem do wszelkich dań jest szpinak. Należy go odgotować, dopuszczalnymi przyprawami także i w tym przypadku jest sól i pieprz.

Podczas diety niewskazane jest picie soków, ani jedzenie tzw. sałatki owocowej bardzo dobrą do tego alternatywą jest kompot. Przygotowujemy go własnoręcznie w domu, ale pamiętajmy o zakazie stosowania cukru. Potrzebne nam do tego będą owoce-świeże lub z puszki, lecz bez dodatku zalewy słodzącej. (Poza sezonem można skorzystać z mrożonek). Owoce następnie odgotowujemy lub spłukujemy gorącą wodą. Możemy je spożywać także z jogurtem naturalnym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Tutaj wpisz komentarz
Jak chcesz się przedstawić?