Dlaczego powinno się używać drewnianej deski do krojenia i jak o nią należycie dbać?

Każdego dnia jesteśmy zarzucani różnego typu informacjami o przestrzeganiu higieny i sposobach na utrzymanie czystości w programach telewizyjnych. Porad udzielają nam pseudo „Perfekcyjne Panie Domu”. Mówią nam, czego używać, a czego nie, jak czyścić a jak tego nie robić, lecz żadna z tych porad nie ma za wiele wspólnego ze zdrowiem nas samych i naszych rodzin. W programach tego typu jest realizowany partykularny cel firm, korporacji nastawionych na zwiększenie sprzedaży swoich produktów. Stacje telewizyjne i wydawnictwa prasowe są nastawione na zwiększenie dochodu z reklam.

Żadna reklama ani też informacja na deskach plastykowych nie informuje, iż podczas krojenia na desce z plastyku kawałeczki plastyku mogą trafić do naszych potraw, a to już nie jest wskazane dla naszego zdrowia. W tym artykule opiszę jak dbać o deskę do krojenia i dlaczego nie należy używać plastykowych desek. Praktycznie wszędzie zasypuje się nas wskazaniami, aby nie używać desek drewnianych lub wyrzucać je po krótkim okresie użytkowania. Przypisuje się im bycie skupiskiem bakterii i frazesy podpiera się badaniami naukowymi.

A jak to ma się w rzeczywistości?
No cóż rzeczywistość zdziwi każdego, kto przeczyta niniejszy artykuł. Mam nadzieję, iż wnikliwy czytelnik zmieni zdanie na temat kuchennego oprzyrządowania wykonanego z drewna, a w szczególności desek do krojenia. Otóż drewno samo w sobie ma właściwości antybakteryjne, co sprawia, że bakterie na drewnie nie rozmnażają się i są neutralizowane. Degradacja bakterii na deskach drewnianych jest w 100% i po użyciu od 1godz. bakterii praktycznie nie ma (99,9%) na takiej desce, a po upływie doby, czyli do następnego jej użycia (zazwyczaj w następnym dniu) deska jest całkowicie zdezynfekowana (100%). Nie ma też znaczenia, jaki rodzaj drewna został użyty do wyprodukowania deski. Każde drewno usunie 100% bakterii. Pomimo, iż deska jest porowata i pokrojona przez noże nie traci na swych właściwościach, gdyż drewno dodatkowo niszcząc bakterie , wchłania je do środka i tam je neutralizuje sprawiając, że na powierzchni nie utrzymują się bakterie. Takie bakterie jak Salmonelle, Listerie i E.coli, które są groźne dla naszego zdrowia na drewnianych deskach przestają istnieć.
Inaczej ma się z deskami plastykowymi. Nie ważne, z jakiego tworzywa będą wykonane, nieistotne, jaki stopień bezpieczeństwa będą miały wykorzystane do ich produkcji materiały to i tak po kilku użyciach będą stanowiły poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Takie deski są świetną wylęgarnią bakterii, które na takim podłożu mają wręcz laboratoryjne warunki do namnażania się. Tak, więc porada pseudo „Perfekcyjnej Pani domu”, iż należy posiadać kilka kolorów plastykowych desek, by ich nie mieszać podczas używania z różnymi produktami, ma się jak pięść do jeża i nie jest warta nawet funta kłaków…

Wniosek: Nie używamy desek plastykowych do krojenia.

Jak zabezpieczyć i dbać o deskę drewnianą?
Aby deska drewniana służyła nam jak najdłużej wystarczy wykonać kilka czynności, co jakiś czas -mniej więcej raz na 1-2 miesiące w zależności od częstotliwości używania, ale można ten proces powtarzać raz na tydzień:

przed pierwszym użyciem dobrze wetrzyj w nią olej mineralny (dostępny jest w IKEA) przynajmniej 2 razy czekając aż dobrze wsiąknie po 2 razie (około po 12-24 godz.) z reguły będzie można taką deskę użyć na drugi dzień
staraj się jak najmniej przemywać ją wodą, a jak już zostanie ona umyta (najlepiej wrzątkiem oblać) odstaw ją pionowo by ociekła z wody z dala od źródeł ciepła (kuchenka, kaloryfer, itp.)
gdy np. kroisz pomidory, które to zawsze wydzielają dużo soku, staraj się na bieżąco wycierać papierowym ręcznikiem by jak najmniej wsiąkało w deskę
po każdym użyciu przemyj deskę cytryną lub octem, to pozwoli zachować ją w jeszcze większej czystości
wysusz deskę po umyciu ręcznikiem papierowym(nie używaj detergentów)
pamiętaj o regularnym impregnowaniu olejem mineralnym (ostatecznie możesz użyć oliwy z oliwek lub oleju z kokosa, który ma właściwości antybakteryjne jednak należy go wymieszać z olejem mineralnym gdyż olej kokosowy ma stałą konsystęcje i może zjełczeć jak będzie sma użyty)
jeżeli chcesz mieć pewność, że deska będzie czysta możesz myć ją solą co jakiś czas.
wskazne jest aby raz w miesiacu zetrzeć cienką warstwę deski np. ostrym nożem co spowoduje jej wygładzenie, zniwelowanie do minimum bruzd po krojeniu i oczywiście usuniemy najbardziej zanieczyszczoną wierzchnią warstwę deski.

Jakie deski są najlepsze?
Deska do krojenia drewniana tak jak u mamyWybór deski do krojenia wbrew pozorom nie jest łatwy, gdyż jest ich kilka odmian, a najważniejszą cechą świadczącą o jakość danej deski jest rodzaj drzewa oraz twardość. Decydująca jest twardość deski. To ona ma decydujące znaczenie, co do trwałości i jakości deski. Im drewno twardsze, tym lepsza deska. Deski wyrabiane są z różnego rodzaju drzew:

Jak pozbyć się zabarwień i zapachów z deski?
Żeby zabić zapachy które wniknęły w deskę podczas użytkowania, można umytą deskę posypać grubo solą i zostawić na noc. Sól idealnie dezynfekuje, likwidując przy tym zapachy, lekko rozjaśnia drewno jednocześnie wysuszając wnętrze deski. Następnego dnia należy spłukać sól i wysuszyć.

!!! Nigdy nie myj deski detergentami czy innymi chemikaliami. !!!

Czy są inne deski?
Są jeszcze deski szklane, marmurowe czy też stalowe, lecz żadne z nich nie posiadają tych właściwości, co deski drewniane.

I tak deska ze szkła jest estetyczna, elegancka, łatwo się czyści lecz ma wady w postaci tępienia noży oraz istnieje ryzyko, że podczas krojenia drobinki szkła mogą dostać się do potraw. Powierzchnia deski szklanej jest dość śliska powodując obsuwanie się noża co nie jest bezpieczne dla naszych rąk.

Deski stalowe i marmurowe są efektowne lecz do nich nadają się jedynie noże ceramiczne, gdyż inne stępimy bardzo szybko. Deski te nadają się raczej do serwowania na nich potraw niż używania ich krojenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Tutaj wpisz komentarz
Jak chcesz się przedstawić?