Działania witaminy D
wpływa na metabolizm kości,
ma korzystny wpływ na system mięśniowy i nerwowy. Zwiększa siłę mięśni i masę mięśniową oraz regeneruje neurony,
ma działanie odpornościowe a także przeciwbakteryjne,
w przypadku choroby na cukrzycę typu 2, poprawia tolerancję glukozy oraz wydzielenie insuliny,
zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych,
wspomaga komórki szpiku kostnego,
ma działanie antyproliferacyjne,
ma działanie metaboliczne w wielu tkankach.
Skutki niedoboru witaminy D
u dzieci prowadzi do krzywicy i zmniejszenia masy kostnej, natomiast u dorosłych wywołuje bóle kostne, osteoporozę i osteomalację,
może prowadzić do mialgii i miopatii,
może prowadzić do złamań, skrzywień oraz zwyrodnień układu kostnego,
skutkuje złym funkcjonowaniem układu nerwowego i mięśniowego,
powoduje zapalenie spojówek,
ma wpływ na stan zapalny skóry, osłabienie organizmu i zmniejszenie odporności,
może powodować wypadanie zębów oraz ryzyko chorób autoimmunologicznych (choroby cukrzycy typu I, raka).
Gdzie znaleźć witaminę D?
Witamina D powstaje w organizmie pod wpływem słońca. Wystarczy 15-20 minut dziennego opalania się i co ważne nie zabezpieczonego kremem z filtrami UV, aby dostarczyć organizmowi 90% dziennego zapotrzebowania na witaminę D. Kremy z filtrami UV ograniczają prawie w 90% syntezę witaminy D, dlatego też lepiej jest ich użyć dopiero po kilkunastu minutach przebywania na słońcu. W naszym klimacie witamina ta wytwarzana jest przez organizm jedynie od kwietnia do września, a jej zmagazynowany zapas w tkance tłuszczowej starcza zaledwie do 2 miesięcy. Witaminę D można również znaleźć w rybach morskich, nie wolno jednak ich smażyć.
WYSTĘPOWANIE WITAMINY D
Węgorz świeży 1200 IU/100 g
Śledź w oleju 808 IU/100 g
Gotowany/pieczony łosoś 540 IU/100 g
Śledź marynowany 480 IU/100 g
Ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) 200 IU/100 g
Kaszki mleczno-ryżowe, mleczno-zbożowe 64-80/100 ml
Gotowana/pieczona makrela 152 IU/100 g
Mleko modyfikowane > 1 r.ż. 70-80 IU/100 ml
Żółtko jajka 54 IU/żółtko
Mleko następne 40-80 IU/100 ml
Dorsz świeży 40 IU/100 g
Ser żółty 7,6-28 IU/100 g
Mleko krowie 4-12 IU/100 g
Źródło: Polskie zalecenia dotyczące profilaktyki niedoborów witaminy D – 2009, “Postępy Nauk Medycznych” 2010, nr. 5, s. 356-359