Niacyna może chronić przed chorobą Alzheimera i spadkiem funkcji poznawczych spowodowanych starzeniem się.
W raporcie doktora MC Morrisa (PMID: 15258207), którego wyniki ukazały się w 2004 r. na łamach Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, sprawdzono zależność między spożyciem niacyny, a ryzykiem pojawienia się choroby Alzheimera. Podstawą do przyjrzenia się bliżej temu zagadnieniu były podejrzenia, że demencja może być spowodowana przez poważne niedobory niacyny.
Rezultaty
Z 815 klinicznie ewaluowanych osób w wieku 64 lat i starszych, które początkowo były wolne od Alzheimera, u 131 pojawiły się incydenty chorobowe niecałe 4 lata później.
W porównaniu z osobami, które przyjmowały najmniej niacyny (mediana 14,1 mg dziennie), osoby przyjmujące jej najwięcej (mediana 45,0 mg dziennie) wykazały o 67% niższe ryzyko pojawienia się Alzheimera. Ochronne działanie niacyny było silniejsze u osób przyjmujące także witaminę C, beta-karoten lub witaminę E z pożywienia, co również we wcześniejszych badaniach wykazywało możliwe ochronne działanie przeciw Alzheimerowi.
Niacyna wykazała ochronne działanie niezależnie od tego, czy była przyjmowana w pożywieniu czy w suplementach. Im więcej niacyny spożywano, tym niższe stawało się ryzyko pojawienia się choroby.
Chorobotwórczo niskie RDA
Rezultaty tych obserwacji podważają obowiązujące normy spożycia niacyny.
Aktualne RDA (Recommended Dietary Allowance – Zalecane Dzienne Spożycie) dla niacyny wynosi: 16 mg dla mężczyzn i 14 mg dla kobiet. Osoby, które stosują się do RDA, mają gwarantowane miejsce wśród osób najsilniej zagrożonych chorobą Alzheimera.
Wątpliwa rola tryptofanu
Naukowcy wykazali także ochronne działanie tryptofanu, aminokwasu, który stanowi około 1% protein w jedzeniu. Pożywienie, które zawiera tryptofan, zawiera jednak zwykle także niacynę.
Kiedy uwzględniono niacynę, znaczenie tryptofanu zmalało, sugerując, że ochronne korzyści mogą być powodowane raczej przez niacynę, niż przez tryptofan.
Niacyna – kwas nikotynowy
Wcześniejsze badania wykazały, że niacyna odgrywa także ważną rolę w syntezie i naprawach DNA, mielinizacji i wzroście dendrytów, sygnalizacji komórkowej wapnia i jest potężnym antyoksydantem w mitochondriach mózgu.
Poważny niedobór niacyny powoduje chorobę zwaną pelagrą, charakteryzującą się demencją, zapaleniem skóry i biegunką.
Bogate w niacynę jest następujące jedzenie: mięso, rośliny strączkowe, orzechy, wzbogacone ziarna (zboża), kawa i herbata.
Konkluzja naukowców:
Wiele uwagi poświęcano dotychczas relacji między demencją i innymi witaminami z grupy B, zwłaszcza witaminą B12, witaminą B6 i kwasem foliowym. Niewiele uwagi poświęcano niacynie z jedzenia i jej wpływie na chorobę Alzheimera, chociaż niacynę podawano ludziom starszym, aby przeciwdziałać stanom splątania i przeprowadzono pod tym kątem kilka testów klinicznych leków. W tym badaniu zaobserwowaliśmy ochronne działanie niacyny przeciw rozwojowi choroby Alzheimera i zaburzeń poznawczych przy normalnych poziomach dziennego spożycia, co może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia publicznego i zapobiegania chorobom, jeśli zostanie to potwierdzone przez dalsze badania.
Źródło:
Morris M, Evans D, Bienias J, et al. Dietary niacin and the risk of incident Alzheimer’s disease and of cognitive decline. Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry. 2004;75(8):1093-1099. doi:10.1136/jnnp.2003.025858.