Olej palmowy jest uzyskiwany z mezokarpu (miąższu) owocu palmy.
Zawartość tłuszczu:
50% nasycone kwasy tłuszczowe (śladowe ilości kwasu laurynowego oraz mirystynowego, duża ilość kwasu palmitynowego),
40% jednonienasycone kwasy tłuszczowe,
10% wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Olej palmowy nie zawiera izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Cytat z przeglądu stanu badań nad olejem palmowym z 2016 r., wykonanym na University of Ghana:
„Zachodnioafrykańskie społeczeństwa mają długą historię traktowania tłuszczu palmowego jako odżywczego nieba – służył jako główne źródło tłuszczu w diecie, a także jako lekarstwo na choroby.”
Olej palmowy zawiera:
α-, β- oraz γ-karoteny.
fitosterole, takie jak takie jak sitosterol, stigmasterol i kampesterol. Te lipofilowe sterole są łatwo wchłaniane w przewodzie pokarmowym, a następnie przekształcane w serii reakcji enzymatycznych w cholesterol, który jest głównym prekursorem hormonów steroidowych,
skwalen,
witaminę E, złożoną z wielu tokoferoli i tokotrienoli.
Punkt dymienia nierafinowanego oleju palmowego: 235^C, co czyni olej palmowy idealnym zarówno do głębokiego, jak i do płytkiego smażenia.
Źródło:
Boateng L, Ansong R, Owusu WB, Steiner-Asiedu M. Coconut oil and palm oil’s role in nutrition, health and national development: A review. Ghana Medical Journal. 2016;50(3):189-196